22 maj 2015
20:00

IV Drottninghamn

Referat: Jarlabergs IF - IV Drottninghamn

Det var sura miner på Jarlabergsspelarna efter tappad ledning i slutminuterna mot en hatmotståndare i denna serie. En poäng för den resultatorienterade, ett slag under bältet för fotbollsälskaren. Om vi jämför hur vi vill spela fotboll med hur det faktiskt såg ut på plan finns det ytterst lite att ta med sig från denna macth.

Vi visste redan innan matchen att Drottninghamn skulle spela klassisk Division-7 fotboll, fula tricks och långa bollar på Bengt. Tre nivåer över sina lagkamrater ledde Drottninghamns nummer 7 Renato offensiven på egen hand. Hur denna taktik kan resultera i 2 gjorda mål för Drottninghamn övergår mitt förstånd.
Att deras destruktiva försvarsspel bär frukt har vi bara oss själva att skylla. Vi får gräma oss över de många fina målchanser i kombination med dålig skärpa vi hade denna kväll.

Jarlaberg och första halvlekar har oftast inte varit bästa vänner denna säsong. Tyvärr såg vi prov på detta även idag. Vi såg virriga och obeslutsamma ut i allt för många sekvenser under första 45.

Men på kanterna är vi oftast bra. I matchens allra första skede gör Persson en utmärkt löpning från ytterbackspositionen där han skär igenom Drottninghamns backlinje som ett nysmidet Hattori Hanzo svärd. Persson får ett kanonläge men får tyvärr felträff, fördömt!

Efter fint spel vid högra delen av mittplan får Wilson nästa målchans. Kina har skapat sig en yta på kanten och fortsätter parallellt med mållinjen på den fria ytan. Han gör rätt i att lägga den snett inåt bakåt till Wilson. Från straffområdeslinjen avlossar Wilson ett skott med godkänd hastighet men bollen går halvmetern över.

Någon minut senare har vi ett ännu bättre läge och det är återigen Kina som ska hyllas för sin insats. Han lägger ett vackert inlägg på Linus, som vinner nickduellen genom sitt imponerande häng i luften och bollen går in i mål. Men målet döms bort. Medlemmarna på bänken delar förvånade blickar när domaren sträcker upp armen för offsidetecknet. Bollen som var på väg in i mål ska tydligen ha petats in av Falchi i offside position. Legenden säger att genom att ha en torrperiod i sovrummet kan upphetsning överföras till planen. Nu är frågan om Falchi inte har gått för långt med sin målkåthet om han inte kan låta en enda boll gå honom obemärkt förbi. Samtidigt är det just denna näsa för att hitta mål som har gjort honom till vår nuvarande skyttekung. Timingen på detta missöde får ses som en olycklig engångshändelse.

Hur spelet såg ut på Drottninghamns första mål har jag svårt att minnas. Men om jag ska dra till med en vild gissning var det en lång boll. Hursomhelst är det brist på kommunikation mellan backlinje och målvakt. George hamnar på mellanhand och Renato kan retsamt enkelt nicka in bollen i ett så gott som öppet mål.

Vi gör en usel första halvlek. En solklar straff skulle dock ha dömts vår väg när Krille hakas upp. Vad domaren hade fokus på i denna situation är högst oklart men ett förslag vore att besöka optikern. Gus har också en känslig frispark som Drottninghamns målvakt gör en högklassig räddning på.

I halvtidsvilan är vi inte speciellt oroliga för matchens utgång. Vi vet att vi ofta gör bättre andra halvlekar än första. Så blev det även denna gång.

I andra halvlek höjer vi tempot. Gus ger bollen till Gugge som håller i den istället för att släppa ut den på kanten. Jag såg ett nästintill identiskt scenario mot Bleket och nu som då undrade jag varför Gugge inte lägger ut bollen på överlappande Gus. Men att ifrågasätta Gugge har man inte mycket för då han besitter en slags förmåga att veta vilket val som leder till mål. Mot Bleket gjorde han ett vackert mål med högerfoten, mot Drottninghamn blev det istället ett perfekt inlägg med den. Wilson får friläge, bröstar ner bollen och på sannn Wilson-manér dunkar upp den ribba-in.

Vi har ett bra flow i spelet under denna period, vilket leder till att vi får en straff. ”100% Hulte” kliver fram, men visar prov på royaljinxning deluxe när han direkt efter en intervju om sina säkra straffar bränner straffen som hamnar i målvaktshöjd. Den folkkära sagan om Hulte och de felfria straffarna har fått ett sorgligt slut. Vi hoppas att Kina kan axla Hultes mantel på ett värdigt sätt.

Vårt 2-1 mål var en vacker sak. Efter fint kant spel får Krille bollen rättvänd centralt. Här förstår vi på bänken att det kommer hända något farligt. Perfektion i smörets tecken är ord som passar bra på Krilles genomskärare som friställer Hampus. Hampus får inte riktigt med sig bollen när Drottninghamnsbacken kommer emellan. Men bollen studsar tillbaka till Hampus. Vinnandes ur flipperduellen skapar han sig ett läge han behöver avsluta snabbt på. Mot målvakten väljer han en klassisk, otagbar, låg tåpaj.

Vi äger spelet vid detta skede. Drottninghamn har inte orken eller skickligheten att ta sig över egen planhalva. Det blir mest rensningar. När Drottninghamn väl får bra kontringslägen blir det bara soloförsök från utespelare med lika usel timing i sina vristskott som en målvakt i sina överstegsdribblingar.

Hulte kunde ha gjort 3-1 på straff. Men inte nog med det, han får fler möjligheter. På en av dessa väljer han osjälviskt att passa mot den bortre stolpen. Ett tråkigt missförstånd, men samtidigt, hade vi varit hungrigare hade någon kunnat glidtackla in bollen. Hade Falchi kunnat peta in denna boll istället för den i första halvlek hade matchen varit klar flera gånger om.

Men allt gick fel i denna match för oss. I 80:e minuten får Drottninghamn en av sina första hörnor i matchen. Vi har inte tillräckligt bra markering i bortre delen av straffområdet. Bollen nickskarvas från en Drottninghamnspelare till fötterna på en annan. Med den usla markeringen kunde vem som helst i Drottninghamn få ett guldläge. Efter lite gröt görs 2-2 ifrån en meters avstånd. Att hörnor är en av våra svagheter är en sak. Men den bedrövliga inställningen är helt enkelt som att skjuta sig själv i foten.

De sista minuterna går vi ned på en 3-backslinje för att trycka in ett segermål. Cali tar sig fram på högerkanten och träffar en Drottninghamnspelare på handen i straffområdet, domaren väljer att fria. I detta skede när vi hade kunnat rulla bort ett tröttkört Drottninghamn är vi istället allt för själviska när vi kommer nära mål. Innan 2-2 målet missade vi bra lägen. Nu väljer vi att ta skott från ännu sämre vinklar och lägen.

Adde tar dock ett bra beslut när han utmanar sega Drottninghamns backar och med kraftfulla steg tar sig in i straffområdet. En Pepe-kapning mot benskydden senare ligger Adde och kvider som en stucken gris. Rött kort och straff tänker bänken, inspark signalerar domaren.

2-2 slutar matchen som många Jarlabergsspelare helst vill glömma. Men vi borde fokusera mer på det positiva. Vi kryssar mot ett av seriens bästa lag i en match som gick i underprestationens och tragiska domslutens tecken.

Övrig Statistik: Bollinnehav: 74-26